
Glutatyon nedir, sağlığa faydaları ve özellikleri bugün çok sayıda kişi tarafından araştırılmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek, yaşlanmayı mümkün olduğunca geciktirmek ve kronik hastalıklardan korunmak amacıyla kullanılan yöntemler arasında yer alan glutatyon takviyesi modern çağın en sık kullandığı takviyeler arasında yer almaktadır.
Her bireyin vücudunda doğal olarak bulunan antioksidanlar sağlıklı bir yaşamın ayrılmaz parçasıdır. Kişinin antioksidan bakımından zengin bir beslenme alışkanlığının olması çok sayıda hastalıktan korunmak için önemlidir.
Glutamin, sistein ve glisin aminoasitlerinin bir araya gelerek oluşturduğu bu küçük peptitler vücutta doğal olarak sentezlenmektedir. Özellikle karaciğerde bol miktarda bulunan bu aminoasit serbest radikalleri etkisiz hale getirerek vücutta bulunan hücreleri oksidatif stresten korumaktadır. Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasında da etkin rol oynamaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve hücre yenilenmesine destek sağlayan bu antioksidan grubu vücut için büyük önem taşımaktadır.
Glutatyonun Sağlığa Faydaları
Vücutta glutatyon düzeyinin yeterli olması sağlık açısından pek çok avantaj sağlamaktadır. Glutatyonun faydaları arasında şunlar bulunmaktadır:
- Hücrelerin aktivasyonunu düzenleyerek bağışıklık sistemine katkı sağlar. Enfeksiyonlara karşı büyük bir koruma kalkanı oluşturur.
- Karaciğerde bulunan toksinlerin parçalanarak vücuttan atılmasında görev yapar. Alkol ve ilaç kullanımı ile ortaya çıkan toksinlerin zararlarını minimum düzeye çeker. Karaciğerde oluşabilecek yağlanmayı en aza indirir. Hepatit hastalığına karşı koruyucu bir etki göstermektedir.
glutatyonun faydaları
- Cilde daha genç bir görünüm kazandırarak anti-aging etki sunar. Cildin daha parlak görünmesini sağlar.
- Nörolojik olarak destek sağlayarak alzheimer, parkinson gibi hastalıkların önlenmesinde ve geciktirilmesinde etkin rol oynar. Zihinsel performansı artırarak kişinin nörolojik olarak daha sağlıklı olmasında etkilidir.
Glutatyonun sağlığa faydaları oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Vücutta belirli düzeylerde bulunması gereken bu antioksidanın eksikliği halinde dışarıdan güvenilir takviyeler ile alınması sağlanmalıdır.
Glutatyon Eksikliği Ve Belirtileri
Yaş alma, stres, kötü beslenme alışkanlıkları, alkol kullanımı, sigara tüketimi ve enfeksiyonlar gibi olumsuz durumlar nedeniyle vücutta bulunan glutatyon seviyesi azalabilir. Bu durum vücudun toksinlerle savaşmasında ve serbest radikallere karşı gelmesinde negatif rol oynar.
Glutatyon eksikliğinin belirtileri ise;
- Sürekli olarak yorgun hissetmek ve enerji düşüklüğü
- Cilt dokusunda solgun bir görünüm
- Tekrarlayan sık enfeksiyonlar
- Zihinde bulanıklık hali
- Unutkanlık
- Karaciğer fonksiyonlarında bozulma olarak sıralanmaktadır.
Bu yakınmalara sahip kişilerin glutatyon seviyelerini öğrenmeleri ve eksikliğin tespiti halinde uygun tedavi yöntemleri ile tedavi olmaları gerekmektedir. Uygun tedaviler kişinin yaşam kalitesinde önemli derecede artış sağlayacaktır.
Glutatyon Takviyesi Ve Kullanımı
Doğal olarak vücutta üretilen bu aminoasit, dışarıdan gıda takviyesi olarak da alınabilir. Glutatyon takviyesi ve kullanımı konusunda bir uzman ile görüşme sağladıktan sonra kullanıma başlanabilir. Takviye ağız yolu, damar içi uygulaması, inhalasyon veya cilt altı uygulamaları ile gerçekleştirilebilir. En etkin yöntem olarak damar içi uygulamaları önerilmektedir. Ağız yolu ile alınan glutatyonun sindirim sisteminde parçalanması takviyenin tam olarak işlevini gösterememesine neden olmaktadır.
Kişiler doğal olarak glutatyon seviyelerini artırmak için;
- Sülfür içeren besinler tüketebilirler.
- C ve E vitamini takviyeleri kullanabilirler.
- Düzenli egzersiz yapabilirler.
- Stresten uzak bir yaşam tercih edebilirler.
- Yeterli ve düzenli bir uyku düzenini benimseyebilirler.
Takviye kullanımı, kullanıcılar için pratik bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise kullanılacak takviyenin güvenilir olmasıdır.
Glutatyon Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Genel olarak son derece güvenilir olan bu takviyede doz belirleme son derece hassas konudur. Doz ayarı kişinin yaşına, kilosuna ve sağlık durumuna göre yapılmalıdır. Aşırı doz kullanımı sonucunda; mide bulantısı, nefes darlığı ve baş ağrısı gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Glutatyon kullanımında dikkat edilmesi gerekenler arasında uzun süreli kullanımdan kaçınılması gerektiği de yer almaktadır. Kullanım süresi ve miktarlar mutlaka bu alanda profesyonel bir danışman veya doktor tarafından belirlenmelidir.
Glutatyon Kullanımına Ne Zaman Başlanmalıdır?
Genel olarak 30 yaş üzeri bireylerde glutatyon seviyesinin düşmesi ile güvenli bir biçimde takviye alımına başlanabilir. Ancak ihtiyaç halinde daha erken yaşlarda da kullanıma başlanabilir.
Glutatyon Kullanmanın Yan Etkisi Var mıdır?
Doğal bileşen yapısı sayesinde son derece güvenilir olan bu takviye güvenle kullanılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta aşırı dozdan kaçınmak ve olası yan etkilerin gözlemlenmesi halinde takviyenin kullanımına ara vermektir.
Glutatyon Kullanımı Cilde Beyazlık Verir mi?
Melanin üretimini baskıladığı bilinen glutatyon cilt tonunun açılmasında da yardımcıdır. Bu durum kozmetik amaçlı kullanımı artırmaktadır.
Günümüzde vücuda destek sağlayan pek çok ürünün dışarıdan takviye olarak alınması mümkündür. Bu durum beslenme ile uzun vadede sağlanabilecek olan yeterli düzeylere daha kısa sürede ulaşmayı da sağlamaktadır. Takviyeler daha pratik ve hızlı çözümler sunmaktadır. Glutatyon serum uygulamaları bugün kişinin kendi konfor alanında hijyenik ve güvenli bir biçimde de uygulanabilmektedir. Bu konuda profesyonel kişiler tarafından verilen bu hizmet yoğun iş temposu içerisinde olan bireyler için cazip bir yöntem olarak da dikkat çekmektedir. Vücudun sağlıklı olarak desteklenmesi uzun vadede ortaya çıkabilecek olası olumsuz durumların önüne geçilmesinde etkili olmaktadır.